Onderzoekers aan de Public University of Navarra (UPNA) in Spanje hebben een technologische doorbraak gerealiseerd: driedimensionale projecties die met de hand kunnen worden 'vastgepakt' en gemanipuleerd. De resultaten van dit onderzoek, geleid door Elodie Bouzbib en Asier Marzo, worden eind april gepresenteerd op de internationale CHI-conferentie in Japan.
Tot nu toe konden volumetrische displays – 3D projecties die zonder bril zichtbaar zijn – niet direct worden aangeraakt. Bestaande systemen projecteren de beelden op een snel oscillerend, maar stijf scherm. Dit maakt fysieke interactie onmogelijk, omdat aanraking het scherm kan beschadigen.
De Spaanse onderzoekers hebben dit probleem opgelost door het scherm te maken van elastisch materiaal. Hierdoor kunnen gebruikers hun hand in het hologram steken en virtuele objecten, zoals een kubus, daadwerkelijk vastpakken, verplaatsen en draaien. De technologie corrigeert automatisch de vervormingen die ontstaan wanneer het elastische scherm wordt aangeraakt, zodat het hologram scherp en stabiel blijft.
Deze innovatie maakt het mogelijk om driedimensionale objecten op een natuurlijke en intuïtieve manier te manipuleren, vergelijkbaar met het swipen of slepen op een smartphone. De onderzoekers zien toepassingen in onder meer onderwijs, waar studenten bijvoorbeeld onderdelen van een motor kunnen samenstellen, en in musea, waar bezoekers zonder VR-bril gezamenlijk interactieve 3D-objecten kunnen verkennen.
Hoofdonderzoeker Asier Marzo: “We zijn gewend aan directe interactie met onze telefoons, waar we een knop aanraken of een document verslepen met onze vinger. Het is natuurlijk en intuïtief voor mensen. Dit project maakt het mogelijk om diezelfde natuurlijke interactie toe te passen op 3D-beelden, zodat we onze aangeboren vaardigheden voor 3D-zien en -manipulatie kunnen benutten.”
De technologie, die binnen het Europese InteVol-project is ontwikkeld, staat nog in de kinderschoenen, maar de onderzoekers verwachten dat verdere verbeteringen – zoals haptische feedback – de ervaring nog realistischer zullen maken.
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.