De gemeente Groningen heeft haar definitieve plannen aangekondigd voor een grote investering in de culturele infrastructuur van de stad. Ze wil concertlocatie De Oosterpoort laten renoveren en een nieuwe Grote Popzaal met een capaciteit van 3.200 bezoekers laten bouwen in het Spoorkwartier, nabij het station. Dit besluit volgt na maanden van onderzoek en overleg.
De bouw van de Grote Popzaal speelt in op de toenemende vraag naar grote concertlocaties in Groningen. De stad staat bekend om zijn levendige muziekcultuur en gastheer is van het jaarlijkse Eurosonic Noorderslag (ESNS)-festival.
Wethouder ruimtelijke ordening Rik van Niejenhuis benadrukt dat dit project niet alleen een impuls geeft aan het culturele leven, maar ook aan de economische ontwikkeling van het Spoorkwartier: "De Grote Popzaal zal niet alleen een muziekgebouw zijn, maar ook bijdragen aan een levendig en aantrekkelijk gebied door stedelijke ontwikkeling en architectonische integratie."
Een eerder voorstel voor een geheel nieuw multifunctioneel muziekcentrum in het Spoorkwartier is afgewezen vanwege de hoge kosten en de complexiteit. De gemeente concludeert dat dit plan niet binnen de financiële kaders past en te risicovol is.
De risico’s zijn met het huidige plan kleiner en overzichtelijker al kunnen de investeringskosten wel eens hetzelfde zijn, zegt cultuurwethouder Kirsten de Wrede tegen RTV Noord. "Wanneer het hele project wel in het stationsgebied gebouwd was, moet je denken aan 360 tot 365 miljoen euro. Het zal nu niet veel goedkoper worden."
Binnen de strategische investeringsagenda voor de culturele infrastructuur van Groningen vallen ook de herontwikkeling van sport- en recreatiegebied Kardinge en de toekomst van Martiniplaza. De plannen voor een alternatief voor het huidige Kardinge worden begin 2026 ter inspraak voorgelegd aan de gemeenteraad, waarbij het al dan niet behouden van de ijsbaan een belangrijk punt van discussie is. De realisatie van een groot deel van de campus, inclusief het nieuwe sportcentrum, staat gepland voor 2029.
Voor MartiniPlaza wordt vernieuwing ook als noodzakelijk en onvermijdelijk gezien. Er wordt overwogen om het huidig pand niet te renoveren, maar nieuwbouw te realiseren, mogelijk op het Suikerunieterrein. Dit zou passen bij de bredere stedelijke ontwikkeling van dat gebied en een nieuwe dynamiek creëren. De indicatieve nieuwbouwkosten bedragen circa 200 miljoen euro.
Hoewel er nog geen tijdschema is vastgesteld, zal de gemeenteraad vóór de zomer een officieel besluit nemen over het project De Oosterpoort / Grote Popzaal. De plannen worden vervolgens besproken in de begroting voor het najaar.
De renovatie van De Oosterpoort zal pas beginnen nadat de Grote Popzaal is voltooid. Tijdens de werkzaamheden zal een deel van het programma van De Oosterpoort tijdelijk verhuizen naar de nieuwe zaal.
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.