Congressen
Met Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten is de wereld in woelige tijden gekomen. Wat betekent zijn beleid voor de meeting industrie in Europa en is er al iets merkbaar?
“Er zijn zeker zorgen voor de toekomst. Kunnen Amerikaanse wetenschappers straks nog naar medische congressen in Europa komen als zij hiervoor geen reis- of verblijfvergoeding meer ontvangen zoals nu doorgaans het geval is? Die geluiden horen we al. Dat gaat dan zeker gevolgen hebben voor de grote internationale congressen.”
“Of dit al van invloed gaat zijn op deelname aan onze congressen dit najaar in Rotterdam – Responsible AI in Health Care in september en PHAM 2025, de Planetary Health Annual Meeting in oktober – is op dit moment nog niet te zeggen omdat de aanmeldingen pas net begonnen zijn.”
“We zijn nu ook bezig met de organisatie van internationale congressen voor de komende jaren waaronder 2028 en kunnen alleen maar hopen dat de grootste ellende dan weer achter de rug zal zijn. Maar je kunt je afvragen: hoe snel wordt alles gerepareerd? Afbreken gaat heel snel, opbouwen meestal niet. Dat kan jaren duren. Als een hap uit het deelnemersveld wegvalt, heeft dat directe consequenties voor de begroting en congresresultaten. Ook betekent het dat een deel van de kennis in het vakgebied niet meer naar je congres toekomt. Ieder congres gaat over netwerken, collega’s ontmoeten en kennisdelen.”
“Voor het vakgebied zijn dit soort ontwikkelingen daarom desastreus. Na de coronacrisis die zijn sporen had nagelaten en waarvan we net zijn hersteld, is iedereen weer volop bezig met de organisatie van internationale bijeenkomsten en dan krijg je dit. Dan hebben we het nog niet eens over een handelsoorlog, want ook economische malaise werkt door.”
“Ik zie dit nog niet als een crisis, zoals eerder de internetbubbel, SARS, de IJslandse aswolk die het luchtverkeer lamlegde en de financiële crisis. COVID was een uitzondering – van honderd naar nul, twee jaar lang en wat niemand kon voorspellen –, alle andere zijn we altijd redelijk goed doorgekomen. Ze hadden wel wát effect, maar het was niet zo dat het medium congressen/beurzen volledig onder druk kwam te staan.”
“We houden intern de vinger aan de pols door onze domeinmanagers te vragen wat de stand van zaken is. Als directie proberen we ons voor te bereiden op wat komen gaat.”
“Ik zie voor de korte termijn nog geen grote effecten. Wij hebben geen annuleringen bijvoorbeeld voor de beurs die we in september in de VS organiseren en ontvangen ook geen signalen over afhakers.”
“We moeten wel goed voorbereid zijn door te inventariseren wat de signalen zijn, scenario’s waarmee je rekening moet houden. Door COVID – ook die crisis hebben we overleefd – hebben we weerbaarheid gekregen.”
“En zoals vaak biedt elke crisis ook weer een kans. Canadese organisaties gaan zich misschien wel meer op Europa richten. Er kunnen zeker nieuwe initiatieven uit deze ontwikkelingen voortkomen. Mensen zijn inventief. We zijn alert, we zijn ermee bezig maar voorlopig lijkt alles redelijk door te draaien.”
“En laten we de discussie zuiver houden. Je kunt tegen Trump zijn maar je hoeft niet tegen Amerika te zijn. Dat is nog steeds gewoon een partner van ons land met wie we zakendoen en waar we dingen organiseren. Ik hoop daarom dat iedereen verstandig is en gewoon doorgaat.”
“Als internationaal sprekersbureau werkt Assemblee Speakers met sprekers afkomstig uit binnen- en buitenland. Vorige week hebben we bijvoorbeeld nog een spreker geleverd voor een bijeenkomst in Las Vegas. Er is regelmatig contact met collega-organisaties in andere landen, zeker met de Verenigde Staten.”
“Tot op heden heb ik niet de indruk dat het voor hen al echt een issue is en voor veel onrust zorgt. Die geluiden krijgen wij niet althans via onze contacten daar. Over gesproken wordt er natuurlijk wel maar hoe het er door alle ontwikkelingen uit gaat zien voor aanvragen van sprekers is nu niet te zeggen.”
“Sowieso is Amerika een hele interne markt. Op sprekersgebied worden vooral interne sprekers binnen het gebied gevraagd. Bijdragen vanuit hier gaan vaak online. Sprekers die vanuit de Verenigde Staten naar ons komen, dat is sinds de COVID-pandemie veel minder geworden. In die zin zullen wij in onze branche dus hopelijk minder hinder ondervinden. “
“Ik ben dankbaar dat het goed gaat, gelet op alle gekte in de wereld met de oorlog om ons heen. Voor de NAVO-top in Den Haag in juni worden vanuit ons juist sprekers van hier veel gevraagd. Zoals Jaap de Hoop Scheffer, voormalig Secretaris-Generaal NAVO, Mart de Kruif, luitenant-generaal buiten dienst en Peter van Uhm, generaal buiten dienst.”
“Of er een antwoord is? Met president Trump kan morgen alles weer anders zijn. De geschiedenis laat zien dat er na chaos en verandering altijd weer een tijd van rust komt.”
“Er zijn verschillende aanhoudende zorgen. De Europese congres- en evenementenbranche worstelt momenteel met een complexe situatie die is gevormd door de uitdagingen van het herstel na COVID, fluctuerende economische omstandigheden en geopolitieke onzekerheden. Stijgende kosten, personeelstekorten en energieprijzen blijven druk uitoefenen op locaties en organisatoren.”
“De recente situatie in de VS zet organisatoren onder druk met betrekking tot leveranciers, kosten en reisproblemen met deelnemers, en dat is nu al merkbaar in onze regio. Europese verenigingen zijn gevoelig voor de effecten van wereldwijde financiële verschuivingen, waaronder de escalerende tariefsituatie in de VS, evenals problemen met de kosten van levensonderhoud, inflatie en verhoogde invoerrechten. Dit alles heeft een directe impact op zowel de operationele kosten als deelname aan internationale bijeenkomsten. Geopolitieke conflicten, waaronder oorlogen, hebben ook invloed op reispatronen, verzekeringspremies en de algehele veiligheidsbeleving.”
“Deze problemen creëren onvoorspelbaarheid die gevolgen kan hebben voor de planning en budgettering van internationale evenementen. Bovendien hebben verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketens en stijgende energiekosten als gevolg van het conflict geleid tot logistieke uitdagingen en hogere kosten voor evenementen. Dit zijn wel uitdagingen, geen bedreigingen.”
“Als wereldleider in de meeting- en evenementengemeenschap speelt ICCA een cruciale rol in het bieden van ondersteuning aan al onze leden. ICCA bevordert open communicatie en kennisdeling over de grenzen heen en helpt leden zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. In onzekere tijden bieden we inzichten en informatie aan onze leden en de wereldwijde zakelijke evenementengemeenschap als geheel, zodat professionals in de meeting- en evenementensector op de hoogte blijven en veilig door turbulente situaties kunnen navigeren. Organisaties kunnen zich op beleidsniveau inzetten voor de sector door de enorme economische en maatschappelijke waarde van meetings en evenementen voor lokale bestemmingen te benadrukken. Het stimuleren van partnerschappen tussen stakeholders met gedeelde doelen bevordert de solidariteit. Samenwerking is essentieel.”
“We merken nog geen directe invloed – het congresseizoen is net gestart – maar de verwachting is wel dat dit gaat gebeuren. Ik verwacht dat we minder deelnemers en abstracts vanuit de VS zullen krijgen.”
“Het is in elk geval zeker onderwerp van gesprek met onze opdrachtgevers. Hoeveel sponsoring is uit Amerika te verwachten, hoeveel deelnemers en dergelijke. Mochten er minder abstracts worden ingediend, betekent dat immers minder inkomsten.”
“Wellicht moet de focus dan meer worden verlegd naar promotie op de Europese markt. Ik ga op dit moment uit van een kleine daling, maar elke abstract die wegvalt is zonde, zeker qua sponsoring.”
“Ons komen ook berichten ter ore dat er minder standhouders zullen komen, of dat mensen minder Amerikaanse producten kopen. Recent werd bekend dat het Amerikaanse wetenschappers die zijn aangesloten bij nationale overheidsorganisaties lastig wordt gemaakt om voor hun werk naar Europa te reizen. Wat heeft dat voor gevolgen?”
“Het zijn de onderwerpen waarover wij ons intern buigen alsook met onze opdrachtgevers. Wees erop bedacht, wellicht kan het een kleine tegenslag zijn maar wel iets om rekening mee te houden.”
“Reactie, tegenreactie, onzekerheid… We weten uit de historie dat het de branche vaak niet onberoerd laat. Bedrijven vragen zich altijd af wat een en ander betekent voor hun eigen business. Onzekerheid betekent soms dingen on hold zetten of misschien snijden in extra’s of programmaonderdelen. Het is een manier voor hen om de kosten beheersbaar te houden. In de afgelopen jaren hebben we dat enkele malen zien gebeuren.”
“De economische groeicijfers en de beurskoersen zijn doorgaans goede graadmeters. Gaat het goed met de aandelenbeurs, dan gaan uitgaven daarin mee. Is er tegenwind, dan gaat de hand vaak op de knip zo lang als de onzekerheid een factor is. Dat kan voor even zijn, maar ook voor een lange periode als het slecht gaat met de economie.”
“Een markt die daarvoor minder gevoelig is, is de associatiemarkt. Hier wordt vaak gewerkt met planningen per werelddeel en er wordt meestal lange tijd vooruit gewerkt. Zij gaan daarom doorgaans niet direct mee in de economische schommelingen. Hoe het zich verder zal ontwikkelen in de wereldeconomie, is afwachten. Wat heel positief is, is dat we een branche zijn die veerkrachtig is en al vaker bewezen hebben dat we goed kunnen meebewegen met dit soort ontwikkelingen.”
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.